Before & After: The Dramatic Change for a Zen Moment

Voor en na: de dramatische verandering voor een zen-moment

Efe Kababulut heeft een appartement uit de jaren 70 in de wijk Beşiktaş in Istanbul getransformeerd tot een rustige gezinswoning met een Zen-tuin en een prachtig uitzicht op de Bosporus. Het artikel stond op Dwell+ als exclusief interview.

"Je raakt onthecht als je geen woning hebt"

LEES ARTIKEL

 

 

Na de aankoop van het Imar House-appartement van 1.112 vierkante meter was het huis grotendeels in de oorspronkelijke staat. Om de ruimte volledig te moderniseren, werd het appartement gestript tot alleen kolommen en balken, waardoor volledige upgrades van de elektrische, mechanische en sanitaire systemen mogelijk waren.

Het doel was om Aziatische en Europese elementen te mengen in een minimalistische setting, die de culturele en geografische positie van Turkije als brug tussen continenten zou weerspiegelen.

Na een jaar wachten op de nodige goedkeuringen van de bouwprofessionals van Istanbul, beschikt de vernieuwde ruimte nu over een Zen-binnentuin, compleet met geharkt zand dat een driehoek vormt in de woonkamer. De ruimte is omgebouwd van een buitenbalkon en bevat zelfs een stadsafdeling die uitsluitend is gewijd aan eigendommen die zichtbaar zijn voor zeelieden die over de Bosporus varen.

 

Het herontwerp van de entree is een bewijs van het belang van het benutten van elke centimeter ruimte in stedelijke omgevingen. Door de bestaande kast te verbreden en de kopstijl te verhogen, vergroot hij niet alleen het volume, maar maakt hij deze ook toegankelijker. De geïntegreerde trekken van de kast weerspiegelen de capsulevormen die te vinden zijn in de radiatorbekledingen door het hele appartement, terwijl het schuine verlaagde plafond helpt om soepel over te gaan van de smalle aankomstruimte naar de uitgestrekte woonkamer. Het gebruik van cipressen om alle oppervlakken te bekleden, geeft de entree ook een ruimtelijkere uitstraling.

Gelegen in de buurt van de entree en de woonkamer, is ervoor gezorgd dat er een duidelijke scheiding tussen de keuken en de ruimere ruimte behouden blijft. Om de keuken te moderniseren, strakke duo-tone kasten en opnieuw afgewerkt, werd de betonnen plaat geïntroduceerd, waardoor de vintage kenmerken effectief werden weggenomen.

Een dramatische verandering in de oorspronkelijke indeling van het appartement werd aangebracht door de twee slaapkamers samen te voegen tot één grotere ruimte. Om te profiteren van de grotere afmetingen, werd de zuidmuur bekleed met een gegroefd oppervlak dat vrijdragende planken op nachtkastjes en stoelrails mogelijk maakt.